De Nederlandse Staatsloterij is op zoek naar partners en nieuwe vormen van kansspel om volgend jaar het hoofd te kunnen bieden aan opdoemende concurrentie op internet.

Zo onderzoekt de loterij onder meer de mogelijkheid tot samenwerking met de Lotto. Dat heeft de Staatsloterij donderdag meegedeeld.

De herziene Wet op de kansspelen die op 1 januari 2015 ingaat, biedt zowel binnen- als buitenlandse bedrijven de mogelijkheid in Nederland met een vergunning onlinekansspelen aan te bieden. Dat zet de Nederlandse bedrijven onder toenemende concurrentiedruk.

De Staatsloterij was in 2012 goed voor een omzet van 787 miljoen euro. Collega Lotto zette dat jaar 335 miljoen om. Het kansspelduo praat al een tijdje over vormen van samenwerking. Bij een fusie zou er een megagokbedrijf ontstaan met een jaaromzet van ruim 1,1 miljard euro.

Last van de recessie

Beide kansspelondernemingen hadden de afgelopen jaren last van de economische recessie. De Staatsloterij bracht onder meer nieuwe loterijvarianten op de markt, zoals de Oranjetrekking en de Gelukstrekking.

De Lotto zag zijn kansspelomzet in de jaren 2010 tot en met 2012 telkens dalen. De merken Toto en Krasloten wisten wel een groei te realiseren. De Nederlandse Staatsloterij weigert ondertussen verder commentaar op de gesprekken met de Lotto.

Extra opbrengsten voor de samenleving

De Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij zouden graag zien dat de voorgenomen fusie tot extra opbrengsten voor de samenleving leidt.

"Wij hopen dat deze krachtenbundeling van de Staatsloterij en De Lotto er toe gaat leiden dat dit nieuwe bedrijf ook minstens 40 procent van ieder lot aan de samenleving gaat afdragen in plaats van de huidige 18 procent. Dat levert ieder jaar minstens 200 miljoen euro extra op", reageerde algemeen directeur Marieke van Schaik van de drie goededoelenloterijen.

Van Schaik is kritisch over de toelating van buitenlandse partijen die volgens haar verslavende spellen aanbieden. "Het zal toch niet de bedoeling zijn dat daar nu van binnenuit een groot commercieel gokbedrijf bijkomt? Of wordt nu eindelijk de kans gegrepen om deze loterijen substantieel te laten bijdragen aan de samenleving?", vraagt Van Schaik zich af.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl